Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

måndag 25 oktober 2010

Ulmusar



Ja, jag vet att den är tunn och mager, men när solen lyser genom bladen är det ganska vackert ändå!

Ulmusar: En med bladen kvar, en nästan avlövad. Dessa står nu i garaget, tog bara fram dem för att fota i det vackra solskenet. Som synes har vi nu lite snö, men bara lite.

Den större av dessa ska få nån slags urtunning bland grenarna, men det brukar jag göra mitt i vintern eller närmare vårkanten.

torsdag 21 oktober 2010

Nu får vintern komma



Snön smälte bort och det blev grönt igen! Det är väl typiskt att vädret svajar fram och tillbaka denna tid på året, ena dagen sommar andra dagen vinter.

Den fallna häggen sågas upp till ved. Den ser helt frisk ut inuti men måste ha haft en svag punkt i själva övergången mellan roten och stammen. Faktiskt kommer jag att tänka på min bonsai-hägg, som jag försökte mig på att göra en gång. Den hade fem "stammar" (någon centimeter tjocka) och vid ett tillfälle när jag försökte forma den snäppte en av stammarna av precis där den satt vid roten. Det var som om den var ledad där och bara lossnade med ett klick.




Mina garageväxter stod några dagar på altanen, översnöade. När det blev kallare blev jag orolig och tog in dem. Inatt har vi haft -8 grader men nu står som sagt inga av dessa träd ute längre.



De som skulle grävas ner i jorden är också klara!!! Jag gjorde det i tisdags, då var det plusgrader och möjligt att gräva. Puh! Elva stycken gjorde jag då. Nu känns det hur bra som helst att jag inte behöver tänka på dem förrän till våren igen.
Nu får vintern komma!

torsdag 14 oktober 2010

Snöstorm!



Känner ni igen träden, de står kvar på samma ställe. Man kan planera och planera men det blir inte alltid som man planerat. Tex skulle jag idag, eftersom jag var ledig från jobbet, ut och gräva ner resten av mina träd för vinterförvaring. Men sånt väder som det blev idag så vägrade jag gå ut! Det framgår inte av bilderna med vilken frenesi vinden blåste och snön kom vågrätt genom luften! Men jag var i alla fall ute med kameran och tog några bilder.
Det troliga är väl att snön smälter bort ganska fort, den brukar göra det den här tiden på året, och då kan jag förhoppningsvis fortsätta mitt höstarbete, tex på lördag.




Bara jag själv vet vilka träd som döljer sig under de här snöklumparna.



Dagens mest dramatiska händelse utspelade sig i alla fall på baksidan av huset. Först var jag ute och tog några kort så där på måfå som man gör, siktade hit och dit med kameran och den här häggen som vi har bakom huset kom med på bilden.



HADE bakom huset alltså. En stund senare fick jag plötsligt se att den låg ner på marken, med stammarna åt alla olika väderstreck! Och jag hade inte ens hört något brakande eller nånting - men det var väl det ständiga stormbruset som överröstade allting. Den måste ha varit ganska murken och så blev det för mycket med den tunga blötsnön och vinden.

Längst till vänster i båda bilderna, vid foten av granen, syns (för mig som vet det) mina nergrävda bonsaier. Hade jag tur eller hade jag tur att inte nån del av trädkronan hamnade på dom?!

söndag 10 oktober 2010

Oj vad jag grävt och burit




Det har varit en blåsig dag, men med långkalsonger, vinterjacka och mössa har det ändå varit skönt att vara ute: man har ju fått se solen! Nu har jag varit duktig. (Man måste ju säga det själv, för ingen annan gör det.) Jag har grävt ner inte mindre än 15 träd/bonsaier/potensaier i jorden på vinterförvaringsplatsen. Så jag klarade mitt mål på sex träd med råge. Puh!

Mitt emellan bonsaigården och vinterförvaringen ligger boningshuset. Hit har jag burit alla dessa som syns ovan. För nu har jag inte kvar något vatten i bonsaigården längre, slangen är tömd och kranen avstängd för att inte frysa sönder. Så jag har burit växterna hit för att kunna vattna dem. De väntar på nedgrävning respektive förflyttning till garaget.




Det var så tråkigt att ta en bild på de nedgrävda träden så i stället vände jag mig åt andra hållet och hittade de här vackra jordgubbsbladen.





Jag har en zelkova som fått växa fritt hela sommaren. Mätte den nu: den har en kvist som når upp till 130 cm! Den sträcker sig alltså utanför bilden.
Denna förvarar jag i garaget på vintern.





Ölandstoken ska dock ner i marken precis som tallar och granar. Den är rolig och blommar nu med en hel hög blommor bland de gulnande bladen.

Andra träd



Jag har ändrat rubriken på bloggen. Hade ju från början hittat på att den skulle handla om "allt arbete jag lägger ner på mina bonsaiträd"... Vilket (arbetet alltså) var varken särskilt roligt att skriva eller läsa om! Vad jag älskar däremot är träd över huvud taget! Träd i naturen, de som man har som förebilder till sina bonsaier. Och därför har jag då och då fått med såna bilder här - och nu har jag "accepterat" det och gett alla såna bilder en egen etikett: andra träd!


Det här är en asp som jag sprang ut och knäppte nu i morgonljuset. Den kallas av vissa för "norrlands ädellövträd", i brist på ekar och annat.

Hösten har inträtt



Visst är hösten vacker?

I tisdags när jag hade en ledig dag bestämde jag att acceptera höstens ankomst - dvs börja att gräva ner mina träd för vintern. Varje höst brukar jag överraskas av plötslig kyla och snö, och alltid känns det som om jag är ute för sent med vinterförberedelserna. Det blev sex stycken träd som kom ner i jorden den här gången, och det är väl ungefär vad ryggen tål vid ett och samma tillfälle. Jag har ett särskilt hörn längst ner på tomten som jag använder för bonsai-vinterförvaring. Jorden är sandig där och så finns det ett dike, vilket gör att det går bra att gräva ner även kaskader på ett ganska hyggligt sätt. Nackdelen är att den här hörnan är så långt ifrån bonsaigården, vilket gör att förflyttningen tar sån tid. Jag bär och jag rullar på skottkärra, går fram och tillbaka, fram och tillbaka.





Några av krukorna fick följa med ner i jorden och dessa lindade jag in med fiberduk, så som jag beskrev i våras. Ni ser det vita som sticker upp runt vissa stammar. Nu är det bara att hoppas att allt går lika bra denna vinter som den förra. Jag försöker se till att inte lägga duken dubbelt eftersom jag tror att den då kanske blir mera tät och mindre fuktgenomsläpplig.




Det har blåst och stormat hela veckan, så mycket löv har blåst från träden, vissa är helt avlövade nu.

Igår var jag på bonsaimöte i Umeå, då var det inomhusträd som gällde. Idag blir det nog att försöka gräva igen, mitt mål är att få ner åtminstone sex till träd i jorden.