Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

söndag 18 juli 2010

Tallar i juli

Sommar, värme, sol, regn i lagom doser. Visst är det fantastiskt?!


Om man för ett ögonblick bortser från trädens form som bonsaier så skulle jag vilja påstå att tallarna ser som bäst ut just nu i mitten av sommaren. Årets barr har växt ut och de äldsta barren har inte börjat gulna ännu som de brukar göra i slutet av säsongen. Färgen är perfekt gröngrön.

Grimsmarkstallen:Nedan min "tall från Granberget". Den borde enligt vissa planteras i en kruka som är oregelbunden i formen och högre på vänstra sidan så att den konstiga roten döljs. Så någon dag i mitt liv ska jag väl göra mig en sån kruka. (Rotens utseende kommer sig av att den har stått i en annan vinkel när den växte på berget.)
Så kan ni få se att min Kevin Willson-tall fortfarande lever. Mycket återstår innan den är "färdig". Bland annat växer roten åt fel håll, om man säger så, vilket alltså är orsaken till att trädet står åt fel håll i krukan. (Och hur många år ska det ta innan roten är omformad?)

2 kommentarer:

 1. Fina tallar vad har du för jord och vad är den utblandad med har själv en tall i kruka som jag precis har planterat den växte i en klippskreva men är lite orolig om jag ska få den att stå sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken jord man ska använda till bonsai är en hel vetenskap! Det finns hur många åsikter som helst om detta. Om du har planterat en tall vid den här tiden på året antar jag att du bor långt söderut? Här är det nämligen länge kvar tills utomhusträden ska planteras om, och även tills det är möjligt att gräva upp träd i naturen. (Maj) Du bör hur som helst binda fast trädet ordentligt i krukan, så den inte vickar fram o tillbaka i vinden (då slits de nya utväxande rötterna av). Till mina tallar använder jag vanlig plantjord utblandad med mycket grus och en storkornig kattsand (du kan se på bild vilken sort det är här: http://bonsiary.blogspot.se/2012/03/bonsai-activities-at-home-and-in-umea.html
   Det viktigaste är att jorden är bra dränerad, alltså att vatten lätt rinner igenom (att den inte håller sig blöt länge).

   Radera