Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

onsdag 30 juni 2010

Dubbelstam


Idag har jag tagit mig an min dubbelstamtall. De senaste åren har den stått och sett halvdålig ut (med gulaktiga barr) och jag har fått koncentrera mig på att få den att se friskare ut. Idag ser den tillräckligt fräsch ut för att jag skulle börja fundera på vad som egentligen behöver göras med den. Jag har mest böjt ner en bakåtgren, för att liksom fylla ut trädet baktill.

måndag 28 juni 2010

Lindat en tall!



Ännu en strålande dag! Solen skiner och skiner! Här står en liten ulmus som blivit lämnad inomhus då jag tog ut de andra för ett par veckor sedan. Den här är så liten att det känns tryggt att ha den någonstans där jag ofta går förbi och ser den.

På sista veckan har det inte blivit mycket gjort med bonsaierna. (Vattnat förstås.) Man kan ju inte varje dag göra som jag gjorde den 17e, strunta i allt jag borde... Nej verkligheten hinner alltid ifatt en, bonsaierna får lov att komma i sista hand, bara hållas vid liv, annat vardagligt ska skötas om. Och så är det dag efter dag... Idag har jag dock till slut tagit fram påsen med de krulliga (återanvända) metalltrådarna, rätat ut dem och lindat en tall:


Först fick den stå i solen och se glad ut.


Efteråt fick den stå i skuggan och se ledsen ut... Som vanligt tycker jag om förändringen: 1)förändring? - ja. 2)förbättring? - vet ej.

torsdag 24 juni 2010

Växtkraft


En del träd växer så det knakar! Aspen är nu så här vällövad. Det måste naturligtvis göras något åt... Frågan är bara - vad? - hur? - hur ska den se ut?

Sen finns det exempel på motsatsen också, träd som inte växer alls. Min cotoneaster har fortfarande inte slagit ut, trots både sol och regn. Den har bara några minimala gröna blad på ett ställe. Är den död eller kan jag fortfarande tro att den bara är sen i starten? Det är faktiskt midsommar imorgon!


torsdag 17 juni 2010

En ledig eftermiddag

En ledig eftermiddag... fantastiskt så mycket man kan hinna med!

Om man tänker på dammtussarna under sängen tex, de har ju rullat omkring där länge redan, ja, så de kan rulla där ett tag till.
Högarna av osorterad post, det är väl någon annans ansvar, inte mitt? Säkrast att inte röra dem.
Klippa gräset kan väl också någon annan göra?
Disken i köket, den får stå kvar på diskbänken.
Tvätten, blir den torr om den ligger kvar i tvättmaskinen? Ja ligger den där tillräckligt länge så blir den säkert det.
Middag? - en filtallrik går ju ganska fort att laga till, det tar vi idag.





I stället har jag hunnit med att jobba på en liten späd tall. Den är inte mer än 20 cm hög, dvs nu efteråt. Jag har lindat och böjt ner de få spretiga grenarna, tog bort den översta. Det var väl uttänkt och planerat hur det skulle göras, ändå tycker jag den ser förskräcklig ut efteråt. Men jag räknar med att den lilla tofsen högst upp ska växa till sig och bli en snygg topp. Då blir trädet lite högre igen och om jag sedan gör det lite smalare också så blir proportionerna bättre.



Och krukan: den blev plötsligt alldeles för stor och jag tycker inte att den passar alls längre! Kanske måste jag alltså hitta en annan.

Det är som vanligt: vänta och hoppas på framtiden.

tisdag 15 juni 2010

Stenar i regnet

Har inte behövt vattna idag heller!


Vad som ser bra ut i fuktig väderlek är mina lavar. Det är ju vanligt bland bonsaifantaster att man också tycker om att samla på stenar. Jag har lite svårt att riktigt uppamma något intresse för stenar - lavarna som växer på dom tycker jag däremot om!

Färgerna framgår tyvärr inte riktigt på bilderna. I verkligheten är de, särskilt när det regnar, nästan självlysande och blanka.

Och små. Om man klickar på bilden ska den kunna bli större, då ser man att de bruna prickarna är som små svampar som sticker upp från det skära underlaget.

måndag 14 juni 2010

Regn och mygg

Jag har varit ute i regnet och nypt tallskott och blivit myggbiten. Det har regnat nio millimeter idag, typiskt nog just efter att jag vrålvattnat alla träd igår kväll när jag kom hem. Under de dagar jag var borta behagade det inte regna en enda millimeter!

Denna lilla tall kallar jag "Dan Bartontallen". Det kommer sig av att jag jobbade på den på en workshop med Dan Barton en gång i tiden. Dan sa ingenting om det svårlösta problemet att den består av en tjock klump till rot och en tunn slang till stam, och att övergången är abrupt och ful. Men han är ju en diplomatisk engelsman och ville kanske i första hand uppmuntra mig så att jag inte skulle tappa bonsaiintresset. (Och det gjorde jag ju inte heller.) Han trodde kanske inte heller att tallen skulle överleva, så det skulle inte spela så stor roll vad jag gjorde med den.
Ett konstruktivt förslag till lösning av problemet (utan att kasta bort trädet) fick jag av Marc Noelanders: nämligen att låta den översta grenen växa upp och dölja övergången från det tjocka till det tunna partiet. Det är det jag jobbar på nu... vet inte hur många år det ska ta.
Det fina med trädet är en hopvriden del i mitten, mellan det övre och det nedre grenvarvet. Jag får väl också jobba på att få den att framträda mer.

onsdag 9 juni 2010

Nypa skott



Så här långt har de kommit nu, de som har kommit längst av tallarna och granarna. Det börjar bli dags på fler och fler att nypa skott. Så vad gör jag då, i detta läge? Far hemifrån i några dagar och lämnar träden i makens vård. Om jag har tur så regnar det på lördag! (Så att risken minskar för att något träd dör torkdöden...)

söndag 6 juni 2010

Videkaskad



Det har varit lite tid för bonsaierna de senaste dagarna, inte mycket har blivit gjort. Den här videkaskaden har hunnit växa ut och bli riktigt grön. Det är den här tiden på året den ser bra ut, senare brukar bladen bli väldigt fula och angripna av olika insekter.
Den har en lång historia. Från början var det inte alls givet att den skulle bli en kaskad. Jag grävde upp den på en skogsbilväg för femton år sedan. Det var väl de höga rötterna jag blev intresserad av, de var trassliga och låg liksom uppryckta ovanför jorden (dvs väggruset). I början av mitt bonsailiv var jag mycket fascinerad av sådana höga rötter, men det har gått över...
Jag hade den i många år planterad i en låg bonsaikruka växande ut åt ena sidan, utan någon särskild ide om formgivning. Någon gång efter 2002 (det finns ett foto från det året) kom jag på att sätta den i en högre kruka, tippa den neråt och låta den bli en kaskad. Den här gröna krukan är en massproducerad sak från en blomsterhandel.

Vad det är för art av vide har jag ingen aning om, det lär ju finnas hur många arter som helst, och det spelar heller inte så stor roll för mig.
Några videkissar har den aldrig visat.

onsdag 2 juni 2010

Nattfrost


Temperaturen gick ner till tre minusgrader inatt. En pelargon som råkade stå ute blev lite sladdrig men min björk (i plastbalja) ser inte påverkad ut!

tisdag 1 juni 2010

Kattens bonsaiintresse


Cats don't understand bonsai. A cat doesn't understand that it cannot bounce down from a height and land in the small space between two trees - doesn't it see that the branches break? No the cat doesn't understand my worrying, even if it is later shown that no branches were broken.
The cat wants to help, but does obviously not know how to. It stays around but does not do anything really useful. When it comes to water it is totally worthless, and in the end it is actually all about watering - all this with small trees in pots...

Katter har dålig förståelse för bonsai.
En katt förstår inte att man inte kan dunsa ner på en träbänk från hög höjd och landa i det trånga utrymmet mellan två träd - ser den inte att grenarna knäcks?! Nej, katten förstår inte att matte blir orolig och skriker, även om det efteråt visar sig att ingen gren gick av.
Katten vill gärna hjälpa till, men vet tydligen inte hur. Den håller sig i närheten men gör inte direkt något nyttigt. När det kommer till vatten är den helt värdelös, och det är ju till syvende och sist mest vatten det handlar om det här med växter i små krukor.