Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

lördag 29 maj 2010

Vårbruket klart för i år!



När man hittar en tall med ovanligt korta barr eller dvärgartat växtsätt så kan man fundera på om det bara beror på hårda levnadsbetingelser som ständig brist på vatten och näring, tex för att just det fröet råkade landa på en torr klippa - eller om det rent av kan finnas en genetisk ingrediens som påverkar utseendet. Om anledningen till de korta barren verkligen är genetisk, eller åtminstone delvis genetisk, så skulle det betyda att den skulle fortsätta att ha korta barr även om den planteras i en kruka och får tillräckligt med både vatten och näring. (Idealisk bonsai...) Det här är en sådan tall, alltså en sådan som jag hittat med mycket korta barr, jag vet ju fortfarande inte exakt vad det beror på. Jag har haft den i ett par år i en balja för att få den att ta sig ordentligt och bilda ett rotsystem. Den har verkligen ett ovanligt växtsätt med mycket korta barr och tät förgrening (kort mellan förgreningspunkterna). Nu tycker jag den har tagit sig riktigt bra, det kommer nya skott i alla toppar. OCH: de nya skotten är fortfarande mycket korta.
Nedersta grenvarvet dog tyvärr.
Hur den kommer att se ut i framtiden återstår förstås att se.

Jag har idag fått upp de sista av mina vinterförvarade träd ur jorden. Ovanligt tidigt tror jag. Därmed är alltså vårbruket (uppgrävningen och omplanteringen) klart för i år! Det har regnat, bra! Bladlössen är kvar, men nu har jag ju läst att de mest är ute efter björksav. Så besvikna de ska bli, de som har satt sig på zelkovan, fel trädsort! Men jag tar nog fram insektsmedlet ändå ikväll eller imorrn bitti.

onsdag 26 maj 2010

Asp



Inte blev det mycket bonsaiande idag inte, fastän jag varit ledig och hemma och haft all tid i världen. Vädret är inte särskilt välkomnande, det blåser och regnar och termometern står på 5 grader. (Dvs helt normalt vårväder.) Imorse, innan värsta stormen satte in, var jag i alla fall ute och grävde upp en asp. Nu är det bara några tallar kvar längst nere i mitt övervintringshörn, och de klarar sig säkert där några dagar till. Särskilt i den här kylan.

Bladlössen är kvar. De har samlat sig på min björk och min zelkova. De sitter på undersidan av bladen och verkar ganska oberörda av regn och blåst. Jag tror jag äger något slags miljövänligt insektsmedel, jag skulle nog ha tagit fram det nu meddetsamma om det inte hade varit så otrevligt att vara utomhus.

måndag 24 maj 2010

Bladlöss


Fler och fler träd kommer upp ur jorden. Dessa kom upp igår, söndag. Fyra av dessa hade jag haft inlindade med fiberduk som jag beskrev igår. De andra har fått ny jord och i något fall en ny kruka!

Värmeböljan verkar vara över i alla fall.Vi lär ha fått den där värmen från Ryssland. Nu har vi fått något mer därifrån: bladlöss. De har visst kommit flygande hit med vinden. Jag såg dem nu ikväll, en stor hög inne i bonsaigården, krypande omkring... Har dom tänkt äta upp alla mina växter?!

söndag 23 maj 2010

Fiberduk

Jag har ett tips till alla som vinterförvarar sina bonsaier på samma sätt som jag, nedgrävda i marken. När man planterade trädet i krukan en gång sållade man kanske jorden och slängde bort det finkorniga, allt för att få den där fina dräneringen som vi eftersträvar. När man på hösten gräver ner krukan i marken slänger man över jord som naturligtvis smutsar ner den rena planteringsjorden som man tidigare gjort sig så mycket besvär med! Finkornig lera tränger ner i den väldränerande jorden, för att inte tala om kryp och maskar av alla slag samt ogräsfrön med mera... För att förhindra detta kan man på hösten linda in krukan i fiberduk. Jag kom på det i höstas och har provat det under den gångna vintern på några stycken av mina träd. Nu när jag tar upp dem kan jag konstatera att resultatet är över förväntan!

Först syns bara en liten krage runt trädstammen: Sim-

sala-

bim!

Både krukan och jorden är lika ren som innan jag grävde ner dem i höstas!

lördag 22 maj 2010

Kulturnatta



Idag har jag varit hela dagen i Umeå på evenemanget Kulturnatta. Bonsaisällskapet visade upp sig med några träd, informerade om bonsai i största allmänhet och samlade namn till en nybörjarkurs. Fint väder, mycket folk, och alla var så positiva! Man behöver såna här dagar som näring till bonsaiintresset. Tältet stod pall och blåste inte bort som jag var orolig för. Tallen, enen och en videkaskad fick följa med på resan.

fredag 21 maj 2010

Dagens skörd



Idag har det blivit två gånger två plus lite annat. En tvåstammig tall och en tvåstammig gran, här syns tallen. Det är min tall från Slyberget, det har gått några år sedan den grävdes upp, men den är fortfarande att betrakta som ett råmaterial. (Har inte format något på den ännu.) Dock börjar det väl vara dags nu? Roten är tyvärr fortfarande anpassad mer efter en klippskreva än en fyrkantig kruka, men till slut ska väl den ge sig den också. År 2020?



Och så tog jag upp min Grimsmarkstall. Den har jag haft i kruka sedan 1989.



Till slut en en.

torsdag 20 maj 2010

Förberedelser


Värmeböljan fortsätter! När jag kom hem från jobbet hade vi 24 grader i skuggan, sen fick vi ett litet regn, då gick temperaturen ner till 22.
Här är alltså tallen från lördagens yamadori.
Idag blev det ingen bonsaiuppgrävning, fastän jag har många träd kvar att ta upp och ta hand om. I stället har jag använt kvällen till att försöka sätta upp ett gammalt partytält, bara för att se hur det var man gjorde, och om alla delar finns kvar och så. Jag fick faktiskt ihop det. På lördag ska bonsaisällskapet stå med ett bord på Kulturnatta i Umeå och visa bonsai och då kan vi ha nytta av ett tälttak om det blir dåligt väder.

tisdag 18 maj 2010

vårbruk




Idag har jag till slut fått tid att gräva upp åtminstone ett antal av mina vinterförvarade träd från trädgårdslandet. I den fantastiska värmen har jag tagit upp och planterat i kruka: fem tallar, en lärk, två viden, en gran, en björk, en dvärgbjörk, en cotoneaster - samt min yamadoritall från i lördags, som stått i sin påse tills idag. Jag är helt slut och händerna är helt svarta. Puh!

En av tallarna var skadad av snötyngden, hade fläkts upp mitt på vid en gren. Får se hur den klarar sig. Cotoneastern visar inga livstecken egentligen, men är kanske bara sen pga att det är en utländsk variant. Lärken är redan grön, liksom björken, och videna är på gång.

lördag 15 maj 2010

Yamadori



Årets yamadori: vilken dag!
Har varit ute med Bonsai-sällskapet och letat bonsaimaterial på ett berg (faktiskt två berg) som vi fått lov att gå på av markägaren. Vi har gjort en sån här utflykt varje vår i ganska många år nu. Under dessa år har vi haft regn, snö, blåst, hagel, allt. Vi brukar frysa. Vi är helt enkelt ganska luttrade när det gäller den norrländska våren. Men idag har det varit 25 grader varmt hela dagen, helt obeskrivligt, svettigt, hett, inte en vindpust...
Vi var sex personer ute i terrängen. Större och mindre träd grävdes upp och själv tog jag med den här tallen hem. Borde egentligen inte samla på mig flera förstås, men när jag nu ändå gjort mig besväret att klättra upp på berget så... då fick den följa med hem.
Den får nog vänta till på måndag med att komma ner i jord i nån låda, för ikväll är jag alldeles för trött och imorgon ska jag jobba.
Den ser inte mycket ut för världen för tillfället, det ser jag, men vänta bara!

fredag 14 maj 2010

Sommarvärme



Idag blev det plötsligt sommar! 18 grader i skuggan, vad ska man kalla det om inte sommar? Sedan har det även både regnat och åskat.
Och jag hittade en rotvälta, se bilden! Den här tallen stod bevisligen upp häromdagen när jag fotade den med snö kring fötterna/ rötterna. Så jag kan väl inte skylla på älgarna, utan då är det tjälskjutning?

Övriga träd ser ut att trivas i solskenet.

torsdag 13 maj 2010

Granatäpple


Jag jobbar på mina inomhusträd. Det betyder: vattnar och vattnar... Men idag har jag även gjort en liten åtgärd åt formen på detta lilla granatäpple: jag har lindat några smala grenar och böjt ner dom. Medan jag pillade med det planterade övriga familjemedlemmar två tusen tallplantor ute i skogen... Så jag får väl skämmas då.

onsdag 12 maj 2010

Träd tinar fram


Ännu är det inte riktigt dags att börja gräva upp några tallar. Nu när snön så sakteliga försvinner kan jag bara konstatera att det mesta ser bra ut. De står kvar på samma sätt som jag grävde ner dem i höstas, både barrträd och lövträd, både ostylade potensaier och äldre exemplar, närmare bonsaimålet. (Mina träd har olika långt kvar till det där målet, men ingen av dem verkar nånsin komma dit.) Och fastän älgarna har varit här och klivit i vinter så ser träden oskadade ut. Inte heller ser jag några gnagskador av råttor eller möss , det är annars en inte helt ovanlig typ av vår-surpris man kan få. Det har varit en bra vinter!

tisdag 11 maj 2010

Bonsiarium?


Diarium = dagbok, bonsiarium = bonsaidagbok, konstigare än så var det inte. Det fungerar på engelska också: bonsiary = bonsai diary.

Här är en ulmus elegantissima igen (jag vet inget svenskt namn på den, men det är alltså en alm). Det är en stickling från den förra.

måndag 10 maj 2010

Blogg på prov


Här har jag tänkt skriva ner mina tankar om bonsai, och visa bilder på mina skapelser. I den mån det nu blir några bilder, det är det där som är värst. Idag har jag lyckats ta detta kort i alla fall!

Bonsai är inget hett ämne idag, men när man hållit på några år med detta som i sig är så långsamt kan man självfallet inte lägga av när det är tillfälligt mindre inne.

Bonsaisäsong är det förstås året runt, åtminstone om man som jag har träd både inomhus och utomhus, men utomhussäsongen har inte riktigt börjat än för mig som bor så långt norrut. Mina tallar och andra "vilda" träd står fortfarande nergrävda i marken, vilket betyder att de inte kräver någon egentlig skötsel. Men ända sedan i februari har jag vattnat och skött om mina"garageväxter" dvs de träd som står kallt i garaget på vintern och vilar sedan de fällt sina blad på hösten. De är arter som behöver en vintervila men som inte riktigt klarar det norrländska vinterklimatet. (Opraktiskt att ha såna växter egentligen, men var det något praktiskt man tänkte på när man började med detta?)

Bilden visar en ulmus elegantissima, som är just en sån garageväxt. På sommaren flyttar jag ut den i bonsaigården, just nu står den inomhus och tar stor plats.