Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

tisdag 29 maj 2012

Börjat gräva...Finally the outdoor season has started! I have dug up and repotted seven trees. Above is a small unspecified salix, I have had it for many years without really knowing why or what to do with it. Now I put it in a new pot, and I think this could be the right thing, I might even get inspired to arrange the branches...


Till slut har årets utomhussäsong startat! Dvs jag har grävt upp och planterat årets första träd (sju stycken, plus yamadoritallen). Vi hade ju under helgen en fantastisk värmebölja (som gått över nu) och några träd hann slå ut.
Den lilla videbusken ovan har jag haft länge, men inte brytt mig så mycket om. Nu fick jag för mig att sätta den i en ny kruka och luta den på det här sättet. Nöjd! Nu tycker jag att stammen kommer till sin rätt, ja till och med rötterna, och kanske kan jag nu få motivation att göra något åt grenarna.

Krukan har jag gjort själv... Vi har ibland haft keramikövningar i bonsaisällskapet, och gjort egna krukor. De blir lite si och så, och inte så många av dem använder jag. Men just nu fanns den här till hands, och jag tycker det blev en förbättring mot hur trädet sett ut förr.

My birch has lost a back branch, broken by heavy snow. Which has not happened before, it was probably the heavy snow that came in the end of the winter...

Björken har förlorat en gren på baksidan, antagligen av tung snö som brutit av den ända invid stammen. Har faktiskt inte sett att sånt hänt den förr nån gång.
My larch lost a couple of branches last winter - it looks terrible and I don't know exactly what to do with it.

Den här lärken förlorade ju däremot en hel hög med grenar förra vintern.  Den är nu hemskt ensidig, ser för taskig ut.  Jag vet inte vad jag ska göra med den. Jag är ganska nöjd över avsmalningen, men vad hjälper det när ena sidan är kal och tom och utan grenar? Jag har också svårt att se något sätt att ta bort/göra något åt den långa raka delen i mitten. Suckar, väntar som vanligt att trädet själv ska visa en lösning så småningom... The big garden larch (same age as my bonsai larch, I got them at the same time) - it is full of flowers!

Den stora lärken på tomten har kommit lite längre och blommar för fullt!Smaller pots: cotoneaster and salix. The dark colour of the small-leaf cotoneaster will become greener with rising temperatures.
Below some more pictures of my yamadori pine. It is obvious that this tree has been cut once, when the powerline was cleared.


Två små viden och två små cotoneaster. På videna finns det flera döda grenar. Cotoneastrarna ser mörka ut i färgen men de brukar bli gröna så småningom. De är av en småbladig sort som jag fått av en bonsaivän, bladen ser nästan ut som lingonris. 


Angående min yamadoritall som jag fick en fråga om så kan jag säga till dig Äppelblomman: det här är en långsam process... Först ska jag se om trädet överlever, åtminstone en sommar och en vinter. Sen (och under tiden naturligtvis) ska jag titta på det från alla olika håll och fundera på vilka delar av trädet som ska användas, vad som ska vara stammen - i det här fallet finns det nämligen flera olika alternativ. Här är några bilder från andra håll och andra vinklar än den bilden jag visade tidigare. Man ser tydligt att stammen är kapad en gång - då kraftledningsgatan röjts.
2 kommentarer:

 1. Now I like the pine even more. Nice trunk. I, too, make pots. Just a hobby, nothing serious or too fine. I think it makes me appreciate more those professionally made pots.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Tack för att du stillade min nyfikenhet.
  Jag hoppas det är bra med dig och jag antar att ni också har dåligt väder. Här är kallt och det regnar som bara den.
  Ha det fint!
  Kram

  SvaraRadera