Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

onsdag 13 juni 2012

Mostly pines
Today I have dug up from the winter-storing and repotted: eleven pines and one spruce. A broken branch here and there because of the heavy snow, but nothing too serious.

 Idag har jag grävt upp inte mindre än elva tallar och en gran! Några brutna grenar pga snön ser man ju, men inga allvarliga skador.Below is the pine that I had decided to turn 90 degrees in the pot. I had to cut one root to make it fit in the pot. You can see how stupid it looks coming out of the pot but I will take it away later.

Här är tallen som skulle vändas i krukan: Jag fick lov att ta av en rot för att få den att rymmas i krukan. Den sticker ut framtill - jag ska ta bort den helt och hållet sen!  On this pine a part of one of the branches has died. The needles have become brown. I don't know why that happens, I just note the phenomenon (and will have to do something about the shape of the branch).

På denna har den högra grenen blivit förstörd under vintern, barren är bruna och döda. Jag ser det där fenomenet ibland men vet inte vad det beror på. Måste förstås göra om grenen på nåt sätt.


On saturday we had a bonsai meeting in Umeå. I brought this little salix and wired it. You can see the difference!

I lördags var det bonsaimöte i norra kretsen och jag hade med mig en liten videbuske som behövde lindas:
Before and after!

 Före och efter.9 kommentarer:

 1. fina träd du har.
  Låter man tallens barr vara eller tas några bort?
  Har läst att äldre barr tas bort.
  Hur gör du?
  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är sant att man kan ta bort äldre barr, för att stimulera trädet att skjuta skott längre in på grenen. Man kan ta bort alla barr som är äldre än årets, enligt en del. Man ska försöka göra det så försiktigt att de sovande knopparna som finns emellan de två barren i varje barr-par inte skadas. Jag är halvdålig på den biten, dvs gör det sällan, tycks inte hinna. Mina träd är också delvis rätt försummade (har för många!). Det faller rätt många barr alldeles av sig själv i slutet av sommaren.

   Radera
 2. Very nice pines, full of character.

  SvaraRadera
 3. Blir lika sugen varje gång jag ser dina bonsier, men har fortfarande inte vågat mig på konststycket att fixa till en själv.
  Trevlig helg och kram från mig!

  SvaraRadera
 4. Bonsaier - så stavas det.

  SvaraRadera
 5. Vill bara säga HEJ och hoppas att du slipper slåss med myggen!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hejsan! Mycket fina tallar får jag säga. Jag har en fråga om hur du övervintrar dina bonsaier. Det verkar som om du gräver ned dem i sina krukor, låter du dem stå sen eller fortsätter man vattna under vintern?

  SvaraRadera
 7. Svar till mellowman: Alldeles riktigt att jag gräver ner träden under vintern! De stora gräver jag ner med kruka och allt, och ser till att det kommer ett lager jord ovanpå krukjorden, då torkar de inte ut. Som skydd använder jag odlingsväv runt krukan, jag har visat nån bild på det förmodligen under etiketten vinterförvaring. De små träden tar jag ur sin kruka innan de grävs ner, då får de fukt från den omgivande jorden. Alltså behöver jag inte vattna sen jag grävt ner träden för vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är det - om fiberduken: vitsen är att fukt ska komma igenom men inte alla småkryp och annat smuts!

   http://bonsiary.blogspot.se/2010/05/fiberduk.html

   Radera