Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

söndag 4 mars 2012

Bonsaimöte


This year's first meeting with the local bonsai club. (We were supposed to meet last month, but cancelled that meeting because of the cold weather.) I worked with some of my zelkovas. As you can see the leaves are coming out and I have to repot it!
Koncentration!  Årets första möte med bonsaisällskapet. Vi skulle ha träffats i början av februari också men ställde in den träffen pga det kalla vädret.
Jag klippte lite på mina zelkovor, som har slagit ut så här mycket.(ovan)A cutting that I got from a bonsai-friend and brought home from the meeting: it is a ficus nerifolia. I have heard that it is very difficult to grow from cuttings, but we will see. I have had luck with many different species before!


Fick med mig hem en stickling av fikus nerifolia, som jag önskat mig länge. Får se om den är så svår att rota som jag har hört.

 I had some questions about my judas tree (cercis siliquastrum) so I took a picture to show you what it looks like. I have read that it is possible to grow in the garden in the south of Sweden, but I keep my tree in the garage in the winter, outside in the summer and indoors (in the house) in the spring. This one is also waiting to be repotted.

Eftersom jag fick några frågor om mitt judasträd (cercis siliquastrum) tog jag en bild av det också. Så här ser det ut för tillfället. Potensai kallar jag den än så länge! 
Bladen håller på och slår ut. Jag ska plantera om den nu snarast. (Liksom alla de andra växterna också!) Jag brukar klippa den i samband med omplanteringen. Jag läste att man kan ha judasträd som trädgårdsväxt i de sydligast delarna av Sverige, men jag har det alltså som ett halv-härdigt träd: sommartid står det utomhus, vintern i garaget med fällda blad, och hela våren står det inne.


3 kommentarer:

 1. Kul att få se den lilla skönheten!
  Har du format den något med tråd? Hade tänkt prova på att börja forma min för att få en fin stam ganska tidigt (kanske redan vid 20 cm eller så), eller tror du man bör avstå detta?
  Ha en trevlig dag / Viktor

  SvaraRadera
 2. Har inte format med tråd utan endast låtit trädet växa fritt - förutom att jag kortat av det på höjden som sagt då och då. Har faktiskt inte funderat på hur det ska komma att se ut! Det går nog bra att börja forma stammen hur tidigt som helst, när den är liten är den ju också fortfarande mer formbar. Den här blev liksom krokig av sig själv, och jag vet egentligen inte varför.

  SvaraRadera
 3. Hej igen!
  Jo, baobab har precis grott, änsålänge 1 cm smal liten pys. Återkommer med lite foton om ett tag då de i alla fall nått 5 cm :)
  Silkesträden var de lättaste och snabbaste jag fick att gro. Judas var segare!

  SvaraRadera