Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

söndag 26 februari 2012

Still winter around here

Showing some pictures to explain why I have had difficulties to start thinking about repotting my bonsai trees and other spring activities! Shoveling away the snow is a daily exercise around here.

Visar dessa bilder som en bortförklaring till varför jag har så svårt att börja tänka på våraktiviteter som omplantering av bonsaier. Snöskottning är den dagliga motionen.8 kommentarer:

 1. Usch! Jag minns det där otäcka snöeländet från förra året. Vi i Uppland har hamnat i Någon slags skäreld med riktig viner på nätterna men sol och värme och snödroppar på dagarna.

  SvaraRadera
 2. Nu hittade jag dig igen! Har bytt dator och mycket är både annorlunda och borta.
  Ja, snö är inte roligt, har ½ meter kvar i trädgården, men bart på vägen, så det börjar likna något.

  SvaraRadera
 3. Apropå något helt annat: Sett att du har ett judasträd som bonsai, hur övervintrar du det? Ungefärliga grader/ljus?
  MVH!

  SvaraRadera
 4. Judasträdet har jag i garaget där det är några plusgrader, omkring fem eller lite uppåt och nedåt beroende på yttertemperatur. Jag tog mig en titt nu och det håller på att vilja slå ut bladen. Inget ljus behövs eftersom det fäller bladen på vintern!
  Trädet är dock inte ännu i någon riktig bonsaikvalite... men vänta bara om några år...

  SvaraRadera
 5. Men ..., så mycket snö ni har fortfarande. Här är det ytterst lite och så har vi den förrädiska isen. Gjorde en vurpa häromkvällen, men det gick ganska bra. Inget brutet, men lite blåslagen.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Tackar för svaret Anna!
  Jag är helt novis på detta varpå jag är fräck nog att ställa en till fråga: När (tid och ungefärlig höjd/stamtjocklek) klippte du ned trädet ordentligt?
  Funderar själv på att låta mitt växa fritt i något år varpå jag klipper det till 40-50 cm rakt av efter lite extra solexponering över nedre delar av trädet. Dumt tillvägagångssätt?

  SvaraRadera
 7. Svar - Mitt judasträd är frösått och inte särskilt stort eller tjockt alls. Jag har inte klippt ned det på något dramatiskt sätt utan tagit av toppen vid varje omplantering - om man får förenkla beskrivningen lite. Jag kanske kan ta några bilder och visa hur det ser ut nu. Sättet som du beskriver brukar ju beskrivas för lövträd, så det borde alltså gå bra. Om judasträdet skulle vara mer känsligt än något annat trädslag känner jag inte till.

  SvaraRadera
 8. Tack återigen! Det vore kul att se din lilla skapelse!
  MVH / Viktor

  SvaraRadera