Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

torsdag 31 mars 2011

Silly plants to have in a small house

I always say I don't collect plants or different species and sorts. It is the shaping of plants I am really interested in. And yet, all the time there is a lot of sowing and growing, which results in too many potted plants standing around the house, some of them possible to make into bonsai (some time in a far future), and some not...
These leaves belong to a hibiscus tiliaceus. It was sown from seed two years ago.

Jag brukar ofta påpeka att jag inte är någon växtsamlare. Alltså jag samlar inte på olika arter och sorter av växter för deras egen skull. Det är ju formgivningen som är det intressanta, eller hur? Ändå blir det sått och satt, köpt och plockat och samlat lite av varje i växtväg. Vissa sorter tänker man ju att man kan bonsaia i framtiden, andra är förstås svårare, men jag kan bara inte riktigt låta bli!

Ovan några blad av en trädhibiskus som jag sådde för två år sen. Jag har två exemplar och båda är bara tunna pinnar.


Here is an unknown pine. It was grown from a cone I brought home from Turkey. There were beautiful pines there, growing close to the sea, in the warm climate - I thought they would grow well indoors here at home. But I can tell you, they did not look like this! This one has long needles like hair hanging around it! I think it is ugly but still interesting.

Här är en mystisk okänd tall. Den härstammar från en kotte som jag tog hem från Turkiet för ett par år sen. Det fanns så fina tallar där vid havet i det varma klimatet. Jag tänkte att en sån skulle till och med kunna trivas inomhus här hemma, tog hem några frön som jag skakat ut ur en kotte. Men jag lovar att så här såg inte tallarna ut, de som jag blev så betagen av! Den här har hemska långa barr, som hänger som hår eller jag vet inte vad jag ska likna det vid.

Ginko biloba. Grows straight like a stick, but everybody knows it is a special tree, I keep it for its own sake.

Ginkgo. Jag har två stycken, båda är som raka pinnar. De är ju så speciella så att man har dem för deras egen skull.


This is a cycas revoluta. It is also special, so how can I get rid of it? Still it is really too big to keep in the house...

En kottepalm, cycas revoluta. Den är också speciell, men tar egentligen alldeles för stor plats!Here is a cercis siliquastrum, grown from seed some years ago. I think the leaves are beautiful, and I hope to see a flower some day!

Judasträd, cercis siliquastrum. Den är frösådd för några år sedan. Vackra blad, och tänk om jag fick se den blomma någon gång?

2 kommentarer:

  1. Har du kort på tallen? Minns faktiskt inte riktigt hur "moderplantan" såg ut!

    SvaraRadera
  2. Nej jag är inte säker på att jag har nån bild på nån av de fina tallarna. Men jag minns som att de var så täta och fina och ganska små men ändå med stam och krona, alltså inte buskformiga. Jag kan leta bland Turkietbilderna, vem vet, kanske finns det nån bild där ändå.

    SvaraRadera