Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

fredag 25 mars 2016

Som ett påskris


 It looks like just a few thin twigs, my judas tree, Cersis siliquastrum.
But it is appropriate for it to bloom today, on Good Friday, while the tv is showing Jesus Christ Superstar.


Som ett påskris ser det ut, mitt judasträd! Några långa kvistar.
Visst passar det bra att den blommar idag, på långfredagen, samtidigt som tv sänder Jesus Christ superstar.
I have got two plants of this species. The thinner and taller one is an air layer of the first one. The first one has never had any flowers. It is probably not very suitable for these trees to live the sort of life it has to live in my home: indoors a long time of year, probably too dark, then outdoors in the summer, probably too cold then. Overwintering in the garage.


Jag har två plantor. Den som jag toppat med jämna mellanrum för att den inte skulle bli hög och smal - den blommar inte, och har aldrig gjort det heller. Bara den andra, som är en luftavläggare av den första, den har blommat tidigare, och alltså i år. Som om blommorna inte kan bildas på de där förkortade grenarna.

Att försöka göra bonsai av den här växten är jättesvårt, menar jag. Varför jag sådde den en gång och trodde att det skulle gå var för att det stod så i frökatalogen. "Lämplig till bonsai" eller "vanlig som bonsai" eller hur det nu uttrycktes. En lögn är det i alla fall. Men den är vida spridd. Frön till judasträd säljs med en bild av en rosablommande azalea-bonsai:This is a picture often used to sell seeds of Cersis siliquastrum! But it is a tree of a totally different species, an azalea, which should be obvious to most people. (But naturally not to enthusiastic beginner-bonsaiists!)
 Det här är bilden som förekommer runt om i världen i samband med frön till judasträd (Cersis siliquastrum).
Varning alltså! 
Hur duktig bonsaiodlare du än är, hur bra övriga förutstättningar du har vad det gäller klimat eller odlingsföhållanden - du kommer ändå aldrig att få ett sånt här träd av ett judasträd. För det här är ju en azalea.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar