Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

måndag 13 augusti 2012

Och vart tog den här sommaren vägen?I just want to prove my trees are well and growing! This time should be the bonsai-busiest, but... as usual I have been doing all other things. But next year... then I will work on every tree... and they will all be perfect! (I hope everybody understands this is a joke...)


Vill bara tala om att träden lever och frodas - kanske frodas lite för mycket till och med, då deras skötare är dålig på att klippa, linda, forma och fixa med dem.
Det är ju nu man skulle jobba som mest med dem, och fota de snyggaste bilderna. Synd att jag har några andra tidskrävande projekt på gång... Jag satsar på nästa sommar.
Häromdagen läste jag om ett "medborgarförslag" som skickats till kommunen av en idérik person. Dvs när jag läste det trodde jag att det redan var en spikad planering. Kanske beroende på att en person hade sagt så till mig, och så läste jag slarvigt med fel version redan inlagd i skallen... Idén var att anlägga en "bonsaipark" i stan. Vadå bonsaipark? Hur då? Vad menas? Lösa obevakade bonsaier för allmänheten? Eller menar han egentligen bara en japansk trädgård, med formade träd planterade i marken? Det hela verkade ganska obegripligt. Samtidigt nämndes vår förening i artikeln. Hade människan pratat med någon från föreningen, och hade de planer ihop på denna "bonsaipark"?
Framför allt: hade de planerat denna stora satsning och inte ens informerat mig om saken? Jag var redan inställd på att inte bara lämna föreningen, utan även säga upp bekantskapen med dem som jag misstänkte för detta svek.
Sedan  lugnade jag mig litegrann och läste lite mer noga vad som egentligen stod där... Det visade sig att det alltså bara var ett förslag från en idérik människa, som tydligen kommit med fler fantasifulla förslag till kommunen på senaste tiden. Sånt som att bygga ett pariserhjul i älven och liknande. Aha.

Tur att jag inte hann säga något till dem som jag var så arg på...
8 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig av dina fina träd. Jag undrar hur du låter dem övervintra? Jag har en En som jag grävde upp under sommaren och nu har planterat i kruka. Var mår den bäst i vinter tror du, inomhus, i trapphuset eller nedgrävd i rabatten?

  Tack
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida! En en som kommer från naturen mår bäst av att övervintra ute, så jag tycker att du ska gräva ner den i rabatten. Läs gärna kommentarerna till mitt inlägg från juni, om samma ämne!

   Radera
  2. Tack för svar. Då ska jag gräva ner den i rabatten så hoppas vi att den är fin även till våren :)

   Radera
 2. Hej Anna!
  Hoppas allt är bra.
  Nu har jag tipsat min syster, så hon brukar vara inne och titta i din blogg.
  Ha det bra och kram!

  SvaraRadera
 3. Hej igen!
  Studera - nu blev jag nyfiken! Får man fråga vad det är du ska förkovra dig i?
  Kram igen!

  SvaraRadera
 4. Gissa vem? Ja, det är jag igen!
  Jag hoppas du och dina arbetskamrater vet om hur värdefulla ni är som har detta yrke. Hur skulle de gå om vi inte hade någon som ville ta hand om våra äldre och barn för att inte tala om alla städerskor som sliter och gnor. Tänk om vi kunde få betalt med en skälig lön också, men det behöver ju inte jag bekymra mig om längre.
  Nu lever jag ju "lyxliv" som pensionär!
  Nu ska jag inte terrorisera dig med mer frågor.
  Må så gott och lycka till med studierna!

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag googlade på internet och genom någon knapptryckning kom jag hit. Jag hoppas det inte gör något att jag frågar men jag fick ett fullvuxet(?) bonsaiträd nyligen, mycket lik den på din första bild, när man beskär den, finns det något bra nybörjarknep?

  Bra och fin blogg!

  / Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma! Tyvärr är det svårt att ge korta enkla svar på när och hur man gör det ena eller andra med bonsai... Det beror alltid på vilken trädart man har, och i vilken kondition den är, hur den är planterad, hur den är formad, var man bor, var man har bonsaien osv... Prova att gå in på bonsaisällskapet (länk i högerkanten) och fråga på forumet! Ju mer info du kan ge om ditt träd desto större chans att någon kan svara dig!

   Radera