Blog of a bonsai amateur and tree lover

...om mina bonsaier och andra träd

onsdag 28 juli 2010

I "bonsaibutiken" ?



Var med maken på varuhuset Jula för att inhandla en plåtsax och en huggarjacka, råkade få syn på denna: en låtsas-sten för att plantera blommor i. Skulle den inte passa utmärkt även för en bonsai??? Inte för att jag har något träd som står och väntar på omplantering just nu den här årstiden, men jag köpte den naturligtvis med detsamma. Endast 99 kr. Obs! den har ett dräneringshål i botten! Det fanns även en lite större modell, som jag kanske provar om det går bra med denna.




Min ölandstok visar upp en enstaka blomma. De andra blomknopparna klippte jag väl bort när jag jobbade på den sist.

Min småbladiga alm är rufsig och ser ganska förskräcklig ut den här tiden. Bladen är förstörda av vind och sol (det ser värre ut i verkligheten än på bilden) men den växer i alla fall!

Grönska


Fikusen växer och växer åt alla håll, men titta, katten ryms fortfarande, så jag väntar ett tag till med att göra något åt saken...

lördag 24 juli 2010

Första nattfrosten



Det är den 24e juli. Det är mitt i sommaren. Det har varit varmt och soligt så länge att man nästan glömt hur en normal norrländsk sommar egentligen ska vara.

Då blir man lite förvånad när man vaknar och ser att gräset är vitt av rimfrost på morgonen!

För att förvissa mig om att jag inte såg fel eller bara fantiserade gick jag ut och kände efter på gräset. Det var ingen tvekan om saken, det var fruset.

Inga bonsaier visar dock några tecken på frostskador. Minusgraderna nådde nog inte in i den skyddade bonsaigården.

På bilden kan ni se mitt lärkträd, det har egentligen inte växt särskilt mycket i år.

måndag 19 juli 2010

Årets yamadoritall: en överlevare



Vad ser vi här då?

1. En grill? Ja, för att här i bonsaigården finns en vattenslang som man kan använda till olika saker, inte bara att vattna växter med - jag vet inte exakt vad, men någon kanske har försökt rengöra grillen. Den står alltså inte där för att vi brukar sitta där och grilla, det kunde man ju annars tänka sig (om det inte var för myggen).

2.Ett spindelbo? Ja, den ljusbruna fläcken mitt i bilden, på tallstammen, är nåt slags spindelbo. Jag har sett själva spindeln också. Antingen har den sitt matförråd där (flugor) eller så sina ungar, eller ägg. I alla fall tycker jag den får vara kvar där, eftersom jag tror att spindlar är rovdjur och alltså inte äter på träd, men däremot äter andra insekter som skulle kunna skada mina träd. Jag har faktiskt spindlar lite här och där bland mina träd, och jag är väldigt hänsynsfull mot dem!

3. Toppen av en tall. Det är den som jag plockade i maj på bonsaisällskapets yamadori, och den ser ut att må bara bra.

söndag 18 juli 2010

Tallar i juli

Sommar, värme, sol, regn i lagom doser. Visst är det fantastiskt?!


Om man för ett ögonblick bortser från trädens form som bonsaier så skulle jag vilja påstå att tallarna ser som bäst ut just nu i mitten av sommaren. Årets barr har växt ut och de äldsta barren har inte börjat gulna ännu som de brukar göra i slutet av säsongen. Färgen är perfekt gröngrön.

Grimsmarkstallen:



Nedan min "tall från Granberget". Den borde enligt vissa planteras i en kruka som är oregelbunden i formen och högre på vänstra sidan så att den konstiga roten döljs. Så någon dag i mitt liv ska jag väl göra mig en sån kruka. (Rotens utseende kommer sig av att den har stått i en annan vinkel när den växte på berget.)




Så kan ni få se att min Kevin Willson-tall fortfarande lever. Mycket återstår innan den är "färdig". Bland annat växer roten åt fel håll, om man säger så, vilket alltså är orsaken till att trädet står åt fel håll i krukan. (Och hur många år ska det ta innan roten är omformad?)

onsdag 14 juli 2010

Tokigt!


Idag har jag tagit tag i en ölandstok som har stått och sett ut ungefär likadan länge. Titta, den har till och med några blommor som just håller på och slår ut.

En intressant sak med bonsai är detta: när man tittar på sina egna träd så ser man inte hur dom egentligen ser ut - man ser hur man tänker sig att dom ska se ut i framtiden. Delvis i alla fall. Man ser delvis en bild av trädet som bara finns i fantasin. När man tar ett kort av trädet syns - obehagligt tydligt - hur trädet verkligen ser ut, med alla fel och brister... Det är naturligtvis därför det är så nyttigt att fotografera sina träd och det har jag förstås sagt förut.

Och när man tittar på någon annans träd så ser man dem på samma sätt som en kamera, helt utan ägarens/skaparens/bonsaidesignerns fantasivision. Man ser de grenar som finns där, inte de som kommer att växa fram så småningom.

Jag pratade alldeles nyss om detta med en engelsman. Dvs han är inte alls intresserad av bonsai men däremot av att fiska. Och han pratade om hur stor del av hans hobby som består av att tänka på och planera för kommande fiske. En stor del av hans passion är något som bara sker inne i huvudet, fantasier, jag ska fara dit och dit, använda det eller det draget, det kommer att bli si och så. Endast en liten del av tiden är verkligt fiske i den fysiska världen. Och då tänkte jag att med mina bonsaier är det samma sak. Verkliga bonsaier i den fysiska världen är de i stort sett inte alls. De är bonsaier i min fantasi, de är ständigt något som jag tänker ska bli i framtiden. Varje åtgärd är med tanke på hur trädet ska se ut någon gång i framtiden, men den där framtiden kommer visst aldrig.

På bilden nedan syns hur token ser ut efter min attack. Det blev inte mer kvar än så här, och inga blommor.

fredag 9 juli 2010

Min köksbonsai



Ibland ligger katten inne på sin fönsterplats bredvid min köksbonsai. En benjaminfikus.

Den är under ombyggnad, typ från vänster till höger.

Och för tillfället ganska rufsig, med stora blad. Någon dag framöver ska jag snygga till den i kanterna och fotografera den igen!
Fikusen alltså, inte katten.

söndag 4 juli 2010

Trädgårdsinstallation


Jag måste erkänna att jag tyvärr samlar på mig lite för många träd... Hinner ju egentligen inte med att ta hand om dem. Men någon gång händer det att jag ger upp och slänger bort något hopplöst material. Jag vill inte tala om vad jag hade för planer för dessa tre långa tallar, men en dag för två år sedan tog jag alltså upp dem ur sina respektive plastlådor och satte dem i gräsmattan! Då hade jag odlat dem i lådor i flera år (olika lång tid) hela tiden med tanke på en kommande bonsai-styling... Det skulle komma en dag då jag skulle konstatera att de rotat sig tillräckligt i lådan och jag skulle arrangera grenarna och göra riktiga bonsaier av dem. Den dagen kom aldrig, men i stället kan jag väl styla dem som en trädgårdsinstallation?
Nu är de föredettingar, före detta potensaier, dvs de har varit något som skulle bli något...

torsdag 1 juli 2010

Regn och åska



Vi har fått 25 mm regn i en häftig åskskur. Träden blir så självlysande gröna i blötan!